Pszichológus vagyok, de...

Általában amikor elmondom embereknek, hogy mi a foglalkozásom, egyből Freud-ra és a kanapéjára asszociálnak. Én ettől eltérő módszerrel dolgozom. Ez az oldal ebbe a módszerbe kíván betekintést nyújtani a látogatóknak. Köszönöm, hogy benéztél.

 

Gondolkodtál már azon, mi különbözteti meg a sikeres embereket a sikertelenektől? Mit gondolsz arról, hogy mi a siker forrása? A személyiségünk vajon mennyit tesz hozzá a teljesítményünkhöz a képességeink és a szituációs jellemzők mellett? Mai cikkemben ezekről a kérdésekről lesz szó.

Mint látható az előző írásomból, Selye stressz elmélete a stressz fiziológiai következményeit nagyon egyértelműen és összefoglalóan leírja. Azonban a stressz érzelmi, és információfeldolgozási aspektusai is jól megfigyelhetőek és leírhatóak. A következőkben az érzelemszabályozásról lesz jó.

A stressz az, amikor egy személy a környezetéből érkező megterhelést, kényszert vagy lehetőséget ítéli meg, mint olyant, ami meghaladja az erőforrásait. A stressz forrása lehet minket ért kár vagy veszteség, észlelt vagy vélt fenyegetés, sőt kihívás is.